sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Hyppytekniikkaa

Ossi ja Pulmu ovat puuhastelleet agilityn parissa muun muassa Heiluvan Hännän ja Uudenmaan noutajayhdistyksen kursseilla. En ole juurikaan käynyt seurailemassa harjoituksia, mutta tänään soluttauduin sunnuntai-illan agilitytreeneihin mukaan. Kyseessä oli omatoimitreenit Sporttikoira-hallilla, mutta Heiluvan Hännän ohjaajan ollessa paikan päällä - koirakko sai hyvää hyppytekniikka-treeniä valvovan silmän alla.

Hyppytekniikkatreenit olivat heti alussa lähteä täysin lapasesta, sillä Pulmu oli e-r-i-t-t-ä-i-n levottomalla tuulella eikä olisi millään malttanut istua lähtöpisteessä nanosekunttia pidempään. Lähtöasennossa oli tärkeää olla juuri tietyssä kohdassa tassut "rimassa" kiinni istuen, suorassa ja keskellä esteeseen nähden. Oikeaa asentoa ja paikkaa ei meinannut löytyä, koska koira hötkyili edestakaisin,otti varaslähtöjä ja turhautui epäonnistumisiin... Lelupalkka oli liian kiihdyttävä ja orava-lelu halkesi kahtia pihakoiran käsittelyssä. Siirryttiin nami-targettiin ja minut valjastettiin targetin vartijaksi.

Namitargetin avulla homma alkoi sujua. Minun ollessa avustajana esteen toisella puolella niin Pulmu pystyi paremmin keskittymään lähtöön ja oikeassa asennossa odottamiseen. Aluksi treenattiin sellaista, että este (kaksi rimaa aivan perätysten, ensimmäinen matalalla ja toinen hieman korkeammalla) oli koiralle sopivalla etäisyydellä lähdöstä. Kouluttajan mukaan Pulmu hyppäsi aluksi huonosti ja väärällä tekniikalla, mutta seuraavalla kerralla jo korjasi hyppyä todella hyvin. Esteen korkeutta nostettiin vähitellen, kun edelliset korkeudet sujuivat hyvin. Lopussa, kun estekorkeus vaikutti koiralle haastavalta (mutta koira vielä onnistui suorituksessa) - estekorkeutta helpotettiin matalammaksi ja koira "palkittiin" helpolla esteellä (sekä tietysti namilla).

Lopussa tehtiin viiden samassa suorassa olevan esteen suoraa (tällekin olisi varmaan joku nerokas terminsä, mutta olen täysin out agility-terminologiasta). Tämä meni kehnommin. Pulmulla oli niin kiire namutargetille (tai minun luokseni?), että viimeiset esteet menivät melko huonolla tekniikalla hosuen ja taisi koira jopa loikata jonkun kerran kaksi viimeistä estettä samalla hypyllä... Ihan näin kova kiire ei ole hyvästä... Sijoitimme namutargetin juuri ennen viimeistä estettä ja näin saatiin vauhti-kaahotusta kontrolloitua. Aikaa ei jäänyt targetin paikan vaihtelemiselle eri esteiden väliin, mutta tämä olisi ollut seuraava askel harjoituksissa.

Tämä oli ensimmäinen hyppytekniikkatreeni Pulmulle ja Ossille. Vaikuttaisi siltä, että hyppytekniikalle pitäisi luoda ajatuksia tämän sunnuntain jälkeenkin ja toivon, että aiheesta löytyisi jokin kiva teemakoulutus tai kurssi koirakollemme. Kenties keväämmällä - tämä oli hyvä alku. :)

Lähtöasento hukassa ja koira vimpulassa. Esteen takana oravalelu on toistaiseksi vielä yhtenä kappaleena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti