torstai 11. kesäkuuta 2015

Pentukoulussa, osa 2 ja 3

Viimeksi kirjoittaessani Vappu oli kipeänä. Tuo viikonloppu tuntuu olevan jo kaukana takana, sillä antibiootit osoittivat taas kerran voimansa jo lääkekuurin ensimmäisenä päivänä. Sen jälkeen Vappu on ollut taas käyttäytymisestä päätellen täysin entisensä. :)

Meillä on ollut huonoa tuuria Vapun pentukoulun kanssa. Vappu sairasteli, kouluttaja sairasteli ja kouluttajan koirakin joutui yllättävään operaatioon. Onneksi Koirakoulu Visio on osoittautunut paitsi koulutuksellisesti laadukkaaksi paikaksi, myös joustavaksi tuntien järjestämisten suhteen - ja olemme jo saaneet korvattua kaksi menetettyä tuntia.

Molemmilla näistä kerroista olemme panostaneet vahvasti kontaktiharjoituksiin ja aloittaneet luopumisen harjoittelemista. Äärimmäisen tärkeitä taitoja, joita ei voida työstää liikaa. Olemme päässeet harjoituksissa mukavasti eteenpäin. Minä olen se heikoin lenkki. Milloin oma motoriikkani ei toimi, milloin namikäsi elää omaa elämää, milloin lipsun kriteereistäni. Joskus vaadin liikaa, joskus liian vähän. Pentukoulu on siis äärimmäisen hyvää harjoitusta myös emännälle...

Vappu hakee hanakasti katsekontaktia vierellä kulkiessa. Sain tästä palautetta, että sikäli-mikäli haluan alkaa tokoilemaan (Kyllä, haaveilen edelleen siitä pilkunviilaus-tokosta) niin kannattaisi jo varhaisessa vaiheessa kiinnittää huomiota palkkaamiskohtaan. Vappu hakeutuu melko kauas säärestäni, joten nyt olisi syytä alkaa palkkaamaan toko-seuraamisen kannalta ihanteelliseen kohtaan, polven viereen. Kouluttajamme herätti myös ajatuksen, että kenties katsekontaktin hakeminen ei ole paras mahdollinen vaihtoehto toko-koiralle (Toko-koira - kuulostaapa mukavalta!), vaan kontakti voisi olla parempi "siirtää" esim. olkapäähän tai kylkeeni. Se helpottaisi tulevaa tokoilua ja seuraamista, kun koiran ei tarvitsisi katsoa niin ylös. Jäin sulattelemaan tuota asiaa. Pitäisikö siis vaihtaa kriteeriä ja jättää palkkaamatta katsekontaktista? Tuo tuntuu musertavalta - onhan kyseessä pentu, joka on äärimmäisen liikuttava hakiessaan ahkerasti katsettani. Juuri sitä mitä olemme eniten opettaneet Vapulle näiden yhteisten viikkojemme aikana. (Huokaus! Jään miettimään tätä asiaa.)

Luopumisen harjoitteleminen on alkanut mukavasti. Aluksi harjoittelimme luopumista siten, että nami on nyrkissä ja mitään ei tapahdu niin pitkään kuin koira on kiinnostunut nyrkin sisällöstä. Kun koira luopuu tästä, tulee naksu, nyrkki aukeaa ja koira saa namin. Pikkuhiljaa aloin vaatia, että Vappu luopuessaan hakee katsekontaktin ja sitten vasta saa namin. (Check!) Nyt työstämme seuraavaa vaihetta eli sitä, että nami on avoimella kädellä, käsi menee nyrkkiin jos koira havittelee namia, mutta kun koira luopuu avoimella kädellä olevasta namista niin tulee naksu ja nami. Tämäkin on alkanut jo sujumaan. Paljon tarvitaan silti vielä harjoitusta ja jotenkin pitäisi alkaa liittämään käskysanaa mukaan. (Se tuntuu aina alussa niin toivottomalta.)

Viime viikon pentukoulu pidettiin poikkeuksellisesti tekonurmipohjaisessa agilityhallissa. Tämä oli mainio juttu, koska saimme harjoitusta uudenlaiseen lattiamateriaaliin ja treenitilaan. (Ympäristöharjoittelua!). Tällä viikolla treenit pidettiin normaalisti Visiolla, mutta lisähäiriötä toi se, että yhden pennun treenatessa muut (kaksi pentua) odottivat samassa tilassa vuoroaan. (Häiriötreeniä!) Pieniä asioita, mutta pennun oppimistilanteen kannalta suuria asioita.

Tästä on hyvä jatkaa harjoituksia. Koirakoululla ja kotona.

Kontaktitreeniä lenkkipolulla Ei kommentteja:

Lähetä kommentti