torstai 22. toukokuuta 2014

Toko C - osa 3

Tänään Kompassin Toko C -treenit pidettiin ulkona puistossa. Häiriö oli näin ollen moninkertainen tavallisiin hallitreeneihin verrattuna. Asiaa ei auttanut se, että menomatkalla Pulmu dyykkasi ojasta hampurilaisen jämät ja veti aterian nopeasti kitusiinsa täyttäen mahansa sopivasti ennen treenejä. Koira olikin tänään välillä hieman innoton kuuntelemaan minua, mutta toisaalta välillä hieman liiankin innoissaan (sähellysvaihde). Ja ai niin, saimme taas tänään kallisarvoista yksityisopetusta, kun treenikaverit olivat taas estyneitä saapumaan paikalle. Tämähän ei meitä haitannut. Lyhyt katsaus päivän agendaan:

- Sivuaskelet) Tämä asia tuli meille ihan uutena ja liittyy tokon erikoisvoittajaluokkaan. Näin ollen otimme sivuaskelet lähinnä hauskan uuden opettelun kannalta. Motoriikkani ei ole kaikken letkeimmästä päästä, mutta kun sain askelkuviot hahmotettua päässäni niin aloimme testaamaan miten Pulmua pystyy liikuttamaan sivusuunnassa (koiran pitäisi pysyä vasemmalla puolella ja liikkua sivuttain seuraten ohjaajan liikkeitä). Namin avulla koira liikkui hyvin ja kouluttaja oli tyytyväinen Pulmun tekemisestä. Jos naminyrkkini oli täysin väärässä paikassa niin koirakin karkasi kauas oikealta paikalta. Tämä oli mukava ensikokeilu uuteen liikkeeseen, mutta tuskin otamme tätä ihan rutiinitreeneihin mukaan.

- Seuraaminen) Ajatuksena oli, että en katsoisi koiraa, vaan etenisin määrätietoisesti eteenpäin kouluttajan naksutellessa vierellä, kun Pulmu seuraa hyvin. Pulmu oli hyvin hämillään miksi naksu tulikin naapurista, ja että miksi kouluttaja seurasi meitä lähellä. Totuttuaan tilanteeseen saimme hyviä pätkiä seuraamista.

- Vauhdista pysähtyminen (seisomaan). Tätä emme ole tehneet kertaakaan sitten viime syyskuun ja jatkoin rohkeasti siitä mihin olimme jääneet. Seuraamista, pysähtymiskäsky käsiavulla ja jatkoin pari askelta koiran jäädessä seisomaan, palasin palkkaamaan. Tämä meni siinä mielessä hyvin, että Pulmu pysähtyi ja jäi odottamaan, mutta haaste oli siinä, että miten palkata ilman, että koira palkkaamisvaiheessa vaihtaa asentoa. Yritin uudestaan ja kävin vain askeleen päässä Pulmusta. Sama kuvio toistui. Koira jäi odottamaan, mutta herpaantui palkkaamisvaiheessa. Yritin käskeä koiraa seisomaan vierelle ja jättää sitä siihen ilman varsinaista seuraamista ja pysähtymistä, mutta tässä kohdassa koira meni ihan hämilleen eikä ollut ymmärtää seisomis-käskyä. Palasimme siis treeneissä askeleen taaksepäin ja aloin opettamaan vauhdista pysähtymistä, siten että peruutin koiran edessä taaksepäin koiran seuratessa, pysäytin käsiavulla ja jätin koiran seisomaan siihen. Palasin koiran eteen palkkaamaan (h-y-v-i-n rauhallisin elein ja äänensävyin), jätin koiran uudestaan seisomaan, palasin koiran eteen palkkaamaan, toistin tätä pari kertaa ja vapautin. Nyt seisomiseen saatiin staattisuutta ja Pulmu ei ottanut enää tanssiaskelia palkatessa. Tämä oli hyvä opetus siitä, että on typerää ahnehtia liian nopeasti ja jatkaa harjoituksia yli puolen vuoden takaisesta tilanteesta olettaen, että asia olisi tuoreessa lähimuistissa.

- Kauko-jumppaa) Tehtiin taas motoriikkajumppaa liikeradalla maahan-seiso-maahan. Tällä kertaa tämä sujui huomattavasti mukavammin kuin viimeksi - johtuen ehkä siitä, että autoin Pulmua kädellä (pidin kättä vyötärön alla siten, että koira ei voi liikuttaa takajalkojaan eteenpäin). Saimme ohjeistusta, että seuraavaksi tulisi vähentää käsiapuja ja pyrkiä siihen, että koira käskyn voimalla liikkuisi oikealla liikeradalla. Oma fiilikseni sanoo, että meillä ei ole mikään kiire, joten jatkamme jumppaa nami- ja käsiavuilla vielä hyvän aikaa. :)

- Perusasento) Tätä tuli treenattua monen muun asian ohella, sillä useiden liikkeiden treenaaminen aloitettiin perusasennosta. Pulmu hakeutuu perusasentoon ihan hyvin ja mikäli asento menee mönkään niin koira yrittää korjata sitä mikäli hermot niin sallivat. Suurempi ongelma on siinä, että perusasennosta puuttuu kestoa. Mikäli namia ei heti tule niin koira ponkaisee ylös. Jos nami tulee niin se on niin megaa, että koira ponkaisee ylös. Tähän kaivattaisiin siis kestoa. Koira ei saisi lopettaa liikettä, ennen kuin toisin määrätään. Mietimme sellaista vaihtoehtoa, että jos olen vapauttamassa Pulmua perusasennosta niin sitä ei kannata tehdä heittämällä namia sivuun, sillä nyt Pulmu tuntuu odottavan noita lentäviä nameja. Nami annetaan hyvästä suorituksesta (hyvästä perusasennosta) vain jos peppu pysyy maassa ja mikäli vapautan koiran niin teen sen ilman namia. Lisäksi naksuttelimme tänään kestosta eli pidin Pulmua perusasennossa pidempään ja palkkailin malttavaisesta pönötyksestä. :)

- Paikka-makuu) Jätin Pulmun makaamaan ja kävin parin metrin päässä. Enempää en halunnut ahnehtia, sillä edellisistä paikka-makuista on aikaa. Tämä meni tosi hyvin.  Pulmulla on tosin taipumuksia jäädä makaamaan vähän vinoon. Tämä saattaa liittyä siihen, että olen antanut palkkaa väärästä suunnasta ja sen vuoksi välillä myös perusasento meinaa harottaa ulospäin. Nyt keskitymme palkkaamaan oikeasta kulmasta. :)

Illan treenit olivat monipuolisen mukavat ja tehokkaat. Pulmu oli treenisession jälkeen selvästi väsynyt. Yksityisopetus puisto-häiriössä imi mehut pienestä pihakoirasta. Ensi viikolla vietetään helatorstaita, joten Kompassin sijaan treenailemme leppoisasti omalla takapihalla. Saimme tänään taas pieniä, mutta kullanarvoisia vinkkejä moneen liikkeeseen.  Tästä on hyvä jatkaa.

Ai mitä sanoit? "Sivu"?? En ole koskaan kuullutkaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti