keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Hillitty ja hallittu

Eilen oli Hillitty ja hallittu -kurssin kymmenes ja viimeinen kerta. Olo on hieman haikea, sillä kurssi oli todella hyvä ja viikon ilopilkku. Kyseessä oli Koirapalvelu Virikkeen kurssi, jossa pyrittiin keskittymään rentoutumiseen ja siedättämään koiraa erilaisille häiriöille.

Pulmu on perusluonteeltaan niin vilkas, että hillittyä hänestä tuskin koskan tulee - enkä sitä oikeastaan haluaisikaan. Hallittu koira on kuitenkin tavoittelemisen arvoinen asia ja pienen pieniä edistysaskelia tapahtui kurssin aikana.

Kurssin viimeisellä kerralla aloitimme kävelemällä treenitilaa ympäri tavoitteena kuljettaa koiraa kauniisti vierellä koirahäiriöstä huolimatta. Ensi alkuun namit olivat "vääriä" ja Pulmu oli melko kuutamolla. Kun vaihdoin lennosta ziwipeakit kivipiiroihin niin pienen koiran ilme kirkastui ja saimme kaunista remmikävelyä hyvässä kontaktissa. Tämän jälkeen teimme luoksetuloa Pulmu salin toisessa päässä ja Jerry toisessa päässä. Treeni alkoi hyvin, mutta kun korotin luoksetulokutsuani turhan innokkaaksi niin Jerry otti häiriötä, jonka jälkeen Pulmunkin keskittyminen alkoi rakoilla. Tauon jälkeen jatkoimme luoksetulojen parissa ja varoimme kommunikoimasta liian innokkaalla ja kovalla äänellä. Koirat alkoivat kuitenkin vilkuilla toisiaan. Pulmu jäi epätietoisesti minun ja Ossin väliin eikä tiennyt minne mennä: Ossin luo, minun luo vai Jerryn jengin luo. Pulmu näytti epävarmalta ja vähän säikyltäkin. (What? Pulmu, joka on aina niin reipas ja päättäväinen...) Pidimme tauon. Tauon jälkeen lähdin kävelyttämään Pulmua treenitilan keskelle katsoakseni, että onko Pulmu palautunut häiriöstä. Pulmu käyttäytyi edelleen omituisen epävarmasti eikä tahtonut seurata minua, vaan hakeutui takaisin Ossin luokse.

Olimme kaikki melko ymmyrkäisinä äkillisestä muutoksesta ja pohdimme mistä moinen käytös johtuisi. Ottaen huomioon raskaan viikonlopun, jossa teimme pikavisiitin Ruskolle (kuuden koiran shelttilaumaan) ja osallistuimme Jirka Vierimaan viiden tunnin tehotreeneihin - Pulmu taisi olla lopen uupunut. Päätimme jättää luopumiset sikseen ja antaa Pulmun levätä. Pieni pihakoira hakeutui matolle makaamaan ja painoi päänsä karva-alustaa vastaan. Kurssin loppumetreillä Pulmusta tuli kuin tulikin hillitty ja hallittu. <3

Hillitty ja hallittu.
Kurssin kuluessa olemme saaneet paljon työkaluja, millä selvitä kiperistä tilanteista tai esimerkiksi Pulmulle vaikeista odotteluhetkistä (kun mitään ei tapahdu ja pihakoira on kuolla tylsyyteen). Tästä eteenpäin on jaksettava tehdä kotitreenejä ja ylläpitää näitä keinoja. Ulkona kohtaamme päivittäin suuria haasteita, sillä kotioven ulkopuolella on jännittävä maailma. Yritän soveltaa kurssilla opittuja taitoja myös lenkkipolulla, mutta luopuminen luonnon, liikenteen ja muiden otusten aiheuttamista häiriöistä ovat kyllä melkoinen haaste. Hiljaa hyvä tulee ja askel kerrallaan.

Hillitty ja hallittu on ollut paras koirakurssi, jossa olemme tämän vuoden aikana käyneet. Tästä kurssista voisi tehdä kestoharrastuksen. :) Virikkeen Marianne mainitsee tunnustuksen,sillä hän on sydämellinen ja ihana kouluttaja, joka todella haluaa perehtyä ja paneutua oppilaisiinsa. Voin todella suositella tätä koirakoulua ja -kurssia kaikille. Suunnitelmissani on palata Virikkeen oppilaaksi tokon merkeissä. Toivottavasti suunnitelma toteutunee pian. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti