maanantai 17. kesäkuuta 2013

Junnukurssilla, osa 1

Huhhuh! Takana on melkoinen action-viikonloppu ja samaan putkeen rykäistiin tänään vielä Junnukurssin ensimmäinen kerta Koirakoulu Kompassissa. Tänään kumpainenkaan meistä ei ollut oikein vedossa tai parhaissa treenifiiliksissä, mutta treenit vedettiin silti kohtalaisesti.

Junnukurssilla saamme pienryhmäopetusta ja kurssille on ilmoittautunut kolme koiraa. Tänään kolmas koirakko oli poissa, joten saimme todellista intensiiviopetusta. Mitä ensimmäisellä kurssikerralla tehtiin?

1) Katsekontakti. Aloitimme katsekontaktilla, jota tein lähinnä seisten ja heilutellen käsiä häiriönä. Kurssin kouluttaja käveli välillä lähistöllä tuoden lisähäiriötä harjoitukseen. Tämä meni mukavasti. 

2) Perusasento. Kouluttaja kehotti minua luopumaan nameista käsissäni ja asettamaan käteni suorina sivuilla. Ilman nameja käsissä, olo oli heti "turvattomampi" ja Pulmukin aisti muutoksen. Erityisesti silloin, kun asento meni vähän vinoon tai liian eteen - tuntui asennon korjaaminen vaikealta ilman houkuttimia. Meitä myös kehotettiin pidentämään aikaa perusasennossa ennen koiran palkkaamista. Haastetta lisäsivät entisestään viereisessä agilitytilassa meuhkaavat russelit ja Pulmu otti kovasti häiriötä näiden railakkaasta menosta. Loppua kohden ei perusasennossa pönötyksestä meinannutkaan enää tulla mitään, mutta teimme pari helppoa suoritusta, jotta pääsin palkkaamaan Pulmun hyvästä suorituksesta.

3) Maahanmeno perusasennosta. Pulmu osaa ihan hyvin tuon maahan-käskyn, joten sitä ei tarvinnut paljoa muistutella mieleen. Välillä perusasennosta maahanmenossa käy kuitenkin niin, että asento menee vinoon. Siispä tein muutamia toistoja namilla auttaen ja sen jälkeen saimme pari viivasuoraa suoritusta. 

4) Luoksepäästävyys. Vaikeaa! Kouluttaja lähestyi meitä edestä ja toisti lähestymistä useaan kertaan. Sain Pulmun kiinnostuksen pidettyä itsessäni (tai siis nameissa), mutta pari kertaa tuo ponkaisi seisomaan... Tämä tulee mahdollisesti olemaan yksi vaikeimmista jutuista näin ensi alkuun, kun on kyse niin ihmiskiinnostuneesta yksilöstä...

5) Käännöksiä oikealle ja vasemmalle. Teimme kahden askeleen käännöksiä oikealle ja vasemmalle houkuttelemalla koiraa namin kanssa. Tämä oli todella vaikeaa. Aluksi yritin pitää namia jemmassa ja vain houkutella Pulmua antamatta itse herkkua. Hetihän Pulmu sen huomasi ja lopetti yhtistyön. Kun aloin "syöttämään" nameja hanakammin alkoi koira myös seurata käännöksiäni. Vasemmalle kääntyminen oli erityisen vaikeaa, sillä monesti meinasin kompastua Pulmuun, kun en saanut häntä kääntymään tarpeeksi ripeästi. Kääntymiset otetaankin nyt seuraavan viikon kotiläksy-agendaan...

Junnukurssi alkoi mukavissa merkeissä. On mielenkiintoista kertailla vanhoja juttuja (ja tehdä uusiakin) eri kouluttajan kanssa, sillä metodit ja tehtävänannot ovat erilaiset ja haastetasokin hivenen pentukurssia korkeammalla. Olemme siis oikealla kurssilla ja tästä on hyvä jatkaa tottelevaisuuskoulutusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti