sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Pentutokoilua, osa 4

Tämän blogin kirjoittaja on vätystellyt viikonlopun, mutta tässä vihdoin fiiliksiä perjantain pentutoko-kurssilta. 

Perjantainen työpäivä oli rankka, joten oli erityisen mukavaa ponkaista viikonloppu käyntiin toko-kurssilla ja saada ajatukset ihan muualle. Matkasimme Konalaan julkisilla, joten käytimme useampia busseja ja junia meno-paluumatkan taittamiseen. Tämä oli ihan mukavaa vaihtelua, sillä emme taas pariin viikkoon olekaan Pulmun kanssa matkustaneet bussilla. Matkat menivät hienosti ja Pulmu käyttäytyi rauhallisesti, istuen ja haukotellen sylissäni. 

Kurssilla kertailimme vanhoja juttuja ja teimme muutamia uusia asioita:

1) Perusasennon treenausta. Pulmu tuli innokkaasti sivulle, mutta saimme vähän noottia siitä, että namihoukuttelusta pitäisi pikku hiljaa päästä eroon, jotta koira oppii yhdistämään käskyn häneltä vaadittuun asiaan. Eli treeniä, treeniä ja luottoa siihen, että kyllä Pulmu osaa ilman jatkuvaa auttamistakin (tai ei vielä osaa, mutta jos apuja ei vähennä niin oppiminen ei etene).

2) Teimme vähän myös katsekontaktijuttuja ja maahanmenoa sillä välin, kun opettaja kierteli kyselemässä muiden koirakkojen kuulumisia ja arvioimassa perusasennon hanskaamista.

3) Liikkeestä pysähtyminen (ja seisomaan jääminen). Tämä tuli uutena asiana ja aloimme opettelemaan sitä niin, että kävelemme pennun edessä takaperin ja houkuttelemme pentua namilla seuraamaan, kunnes yhtäkkiä pysäytämme kädellä koiran etenemisen ja palkkaamme pysähtymisestä (ja seisomaan jäämisestä). Namin kanssa tämä sujui ihan mukavasti, mutta uskon, että tämä tulee olemaan vielä vaikea pala purtavaksi pienelle ekstrovertti-Pulmuselle. Viikolla jatkan treenejä niin, että en palkkaa Pulmua ihan samantien, vaan "vaadin" sekunnin-parin kestoa seisomiseen. Seis-komento olisi myös tarkoitus ottaa mukaan pikku-hiljaa... Huomaan, että tämän liikkeen kohdalla on näyttelytreeneistä hyötyä, sillä mikäli emme olisi harjoitelleet seisomista, niin Pulmu istuisi välittömästi maahan pysäytyskehotuksen tultua.

4) Ruutu. Tämä on kuulemma vähän ylempien tasojen juttu, mutta pentukurssilla se otettiin mukaan leikin kautta. Kivaa! Ruutu on muutaman neliömetrin kokoinen alue (ainakin meidän kurssillamme), joka on rajattu maahan liinojen avulla. Neliön kärjet on merkattu merkkikartioilla. Koiran olisi tarkoitus mennä käskystä ruutuun. En tiedä tarkemmin tämän liikkeen ideaa, mutta ehkä se selvinnee minulle vielä. Olemme viikon aikana vähän treenailleet kosketusalustaa naksuttamalla (Pulmun koskettaessa kosketusalustaa, meidän tapauksessamme hiirimattoa, niin naksautan ja palkkaan). Vein tutun kosketusalustan ruudun keskelle ja jäin itse ruudun ulkopuolelle. Pulmu äkkäsi idean nopeasti ja kävi tökkäämässä kuonollaan ruudun keskelle sijoitettua kosketusalustaa, sai kehut ja palkan minulta ruudun ulkopuolelta. Tämä oli varsin hauskaa! Mitään käskyä meillä ei tähän vielä ole, lähinnä kyseessä on Pulmun mielestä ihan sairaan hauska ja helppo leikki. Nameja satelee, kun vaan kuonolla sohii oikeaan paikkaan! :)

5) Nouto-juttuja olen tehnyt kotosalla, mutta niitä ei tehty tunnilla. Meidän noutojuttumme on vähän hukassa. Olen yrittänyt aloittaa sitä niin, että kun Pulmu tökkää kuonollaan noutolelua niin naksutan ja palkkaan. Mutta sitä miten saisin Pulmu ottamaan lelun suuhunsa niin en tiedä. Täytynee vaan vaania naksuttimen kanssa oikeaa hetkeä... :)

Tämän viikon haaste: sivu-komennon oppiminen ja käsiapujen vähentäminen. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti