perjantai 17. toukokuuta 2013

Pentutokoilua, osa 6

Tämän päiväiset tokotreenit eivät menneet ihan nappiin. Tämä oli jo etukäteen arvattavissa ja olin henkisesti varautunut jopa paljon piinaavampaan tuntiin. Miksi näin? 

Pulmulla on menossa Oliver's-kuivamuonaviikko. Tämä tarkoittaa, että Royal Canin -ruoka vaihdettiin Oliver'siin ja tällä viikolla Pulmu ei saa mitään muuta suupaloja kuin kuivamuonaa. Ei koulutusnameja, ei puruluita, ei mitään. Tämä siksi, että Pulmu "oppisi" syömään ruoka-aikoina hänelle tarjotun aterian. Viime viikkojen aikana Pulmu on minimoinut syömisensä ja sinnitellyt koulutuspalkoilla. Usein on käynyt niin, että Pulmu ei ole suostunut syömään ruokakiposta mitään (päivään, kahteen,...) mutta sama ruoka on toisinaan kelvannut kotioloissa treenipalkkana kädestä. Mielestäni tämä on rasittavaa. Tokihan osan ruoasta voimme syöttää koulutuksen yhteydessä, mutta se, että ei neljään päivään suostuta syömään mitään kiposta - on jo kelvotonta ja stressaavaa käytöstä. Joten kokeilemme tällä viikolla vähän eri meininkiä. En ole tällä viikolla antanut kuivamuonaa edes kotitreeneissä, jotta Pulmu todella joutuisi syömään ruoka-aikoinaan kiposta. Ja koska lelulla palkkaaminen on vähän vielä oppimisvaiheessa niin tämän viikon kotitreenit jäivät käytännössä todella vähäisiksi. Eli lähdimme tänään Kompassiin huonosti treenanneina ja "huonolla" namipalkalla (=kuivamuonalla) varustautuneina.

Pulmun keskittyminen oli tänään normaalia säheltävämpää ja huomiota oli vaikea saada, sillä kuivamuonat eivät olleet tarpeeksi kiehtovia. Kuitenkin silloin, kun kontakti löytyi niin saatiin tehtyä useita hyviä toistoja. Mitäs tänään sitten tehtiin?

1) Katsekontaktia perusasennossa. Me tosin treenasimme tätä siten, että istuin Pulmun edessä, sillä huonojen namien avulla perusasennossa katsoa killittäminen oli Pulmulle liian haastavaa... 

2) Treenailimme oikeita liikeratoja makuullemenoon, makuulta seisomaan nousemiseen ja istumiseen. Makuulta seisomaan nousemisessa Pulmu meinaa helposti liikuttaa jalkojaan ja ottaa askeleen/askeleita. Siitä syystä pelkän liikeradan harjoitteleminen oli tosi hyvästä - jos vaikka oikealla tavalla maasta nouseminen tai makuulle meneminen (=hissiliike) alkaisi luonnistua letkeämmin.

3) Harjoittelimme koiran lähettämistä ruutuun. Tämä oli tosi hauskaa! Kouluttaja seisoi ruudun sisällä ja laittoi nameja kosketusalustalle. Itse lähetin Pulmun muutaman metrin päästä kohti ruutua (ja kouluttajaa). Pulmu kirmasi ruutuun tuhatta ja sataa. Tämä on juuri tuon tehtävän idea. Koiralla tulee olla vauhtia ja sitähän Pulmusesta löytyy. En tosin usko, että Pulmu olisi samalla tavalla rientänyt pelkän namipalkan luo, mutta kouluttajan luo oli päästävä ja nopesti. :)

4) Paikka-makuu. Oooh, tämä meni ihan pipariksi. Meidän piti suorittaa tehtävää riviasetelmassa, jotta mukana olisi häiriötä. No Pulmulle sitä oli ihan liikaa. Poistuimme hyvin pian rivistä vähän syrjäisempään nurkkaan. Pelkkä makuulle meneminen alkoi tässä vaiheessa tuntia (ja kuivamuonaan kyllästyneenä) olla liikaa Pulmulle. Saimme kuitenkin tehtyä vaivalla pari hyvää toistoa, missä lähdin parin metrin päähän maassa makaavasta Pulmusta ja palasin takaisin vierelle. Huh!

Odotan innolla ensi viikkoa. En tiedä millaisella ruokapolitiikalla silloin olemme, mutta ainakin aion jatkaa normaalia treenitahtia tehden muutamia hyviä toistoja aamuin illoin - oli palkkana sitten kuivamuona tai jokin muu. Tämä viikko on ollut mälsä, kun ei ole voinut normaalisti harjoitella. Toisaalta olen todennut sen, että lelulla palkkaaminenkin voi olla mahdollista ja voisi olla Pulmulle sopiva vaihtoehto - mikäli hän vain oppii luopumaan lelusta... Sitäkin pitää alkaa harjoittelemaan... Treenejä ja harrastuksia tärkeämpää on tietysti se, että Pulmu söisi mahdollisimman hyvin täysipainoista ruokaa ja kehittyisin normaalisti. Tämä viikko on lisännyt ruoan menekkiä ja kymmenkertaistanut ruokakiposta nautitun määrän! :)

2 kommenttia:

  1. Huh, hyvä että kovat aseet saa ruokakipon tyhjenemään! Ja hauska, jos lelulla palkitseminenkin alkaa toimia jotenkuten :)

    VastaaPoista
  2. Nyt ihan uteliaisuuttani kysyn että miksi Pulmun pitää syödä kuivamuonaa, tai jotain tiettyä kuivamuonaa (RC / Oliver's)? Olisiko mahdollisuutta kokeilla vaikkapa raakaruokintaa tai edes jotain sinne päin? Kaikille ei vaan nappulat maistu, ja jotkut koirat voivat paremmin barfilla (tietysti sekään vaihtoehto ei sovi kaikille).
    Lohdutukseksi voinen kuitenkin kertoa että kolmen "nirson" nartun kokemuksella jokaisen ruokahalu on parantunut ekojen juoksujen jälkeen, ja sen jälkeen koirat ovat syöneet reippaasti niin nappulaa kuin raakaakin.

    VastaaPoista