perjantai 24. toukokuuta 2013

Pentutokoilua, osa 7

Viikonloppu pyörähti käyntiin tuttuun tapaan Koirakoulu Kompassin Tokopainotteisella pentukurssilla. Kyseessä oli kurssin seitsemäs kerta eli puoli väli on jo ohitettu. Päätin väsyttää Pulmua ennen treenejä ja niinpä kävelimme Konalaan Pitäjänmäen asemalta. Matkaa kertyi n. 2,5 kilometriä, minkä aikana Pulmu sai purkaa enimpiä energioitaan uusien hajujen parissa.

Treenit lähtivät heti alussa aivan väärille urille ja hommasta ei tullut yhtään mitään. Muut alkoivat opettelemaan uutta juttua - taaksepäin peruuttamista koira vierellä (ohjaaja peruuttaa, koira peruuttaa). Meillä tästä ei tullut mitään, joten yritin saada hyvän treenimoodin päälle helpommilla jutuilla, mutta Pulmua ei kiinnostunut mikään (paitsi muut koirakot). Ei katsekontaktia... Ei perusasentoa... Ei mitään... Oman nimensäkin tuo oli unohtanut. Miksi? No siitä syystä, että palkka oli taas kerran surkean huonoa. Olin lähtenyt taas liikenteeseen pelkällä kuivamuonalla, mutta sillä ei ollut minkäänlaista tehoa. Olemme onnistuneesti tehneet kotitreenejä kuivamuonalla koko viikon ja saaneet sillä tavalla ruokittua Pulmua paremmin kuin aikoihin, mutta nyt olisivat pienet kivetkin maistuneet nappuloita paremmin. Mikä avuksi? Tein nopean päätöksen pilata meillä-syödään-vaan-kuivamuonaa -viikon ja kävin hakemassa herkkuja Kompassin myymälän puolesta. (Miksi meillä koira ei saa herkkuja liittyy viime viikolla aloitettuun kuivamuonailu-tehoviikkoon, josta löytyy lisätietoa täältä.) Avattuani kuivaliha-pussin oli vieressäni innosta tärisevä koira ja Pulmu oli enemmän innoissaan treenaamisesta kuin moneen viikkoon... Mitäs tänään sitten saatiin treeneissä aikaiseksi?

1) Lörpän päällä tasapainoilua! Lörppä on pyöreä, ilmatäytteinen, lörppö "tyyny", jonka päällä koiran täytyi tasapainoilla pitäen siinä joko etutassuja tai takatassuja. Tasapainon kehittäminen on toko-koiralle tärkeää, sillä lajissa tarvitaan hyvää motoriikkaa ja liikkeiden hallintaa. Lörpällä tasapainoillu oli megahauskaa! Etutassut lörpällä sujui mallikkaasti, mutta Pulmu ei olisi millään tajunnut, että mitä pyydän kun yritin ohjata häntä pitämään takatassuja lörpällä. Pulmu oli niin innoissaan uusista herkuista, että keskittyminen oli vaikeaa. Homma meni ihan säätämiseksi, mutta mitäpä tuosta. Ei pidä ottaa asioita liian vakavasti ja me otimme tehtävän leikin kannalta. :)

2) Liikkeestä maahanmeno. Aluksi tästä ei tullut mitään. Pulmu istui maahanmenon sijaan ja meni maahan vain jos annoin megaisoja vihjeitä ja kyykistyin itse maahan. Aloitimme alusta ja teimme pari maahanmenoa ilman liikettä. Tämän jälkeen aloin ottaa pari askelta mukaan ja pikku hiljaa löysimme liikkeestä maahanmenon. Pulmu oli superinnoissaan. Tätä juttua en ole muistanut tehdä kotona, mutta seuraavaksi otamme mukaan kestoa maassa olemiseen ja katsotaan josko pääsisin pari askelta pois Pulmusta niin, että hän odottaa makuuasennossa. 

3) Luoksetulo. Aluksi luoksetuloa tehtiin idealla, että koirat istuvat odottamassa rivissä, kunnes saavat luoksetulokutsun. Kotona odottaminen sujuu usein tosi hyvin ja niinpä tein saman perusvirheen kuin aina eli laitoin liikaa haastetta (menin liian kauas ja odotutin liian pitkään). Niinpä kävi niin, että Pulmun maltti hupeni ja hän ponkaisi vieressä istuvan villakoiran luokse. Onneksi heillä oli silloin jotain muuta meneillään, joten emme sabotoineet heidän harjoituksiaan. Tämän jälkeen päätin poistua riviasetelmasta ja tehdä odottamista ja luoksetuloa vähän syrjemmässä. Tällä tavoin saimme pari onnistumista. Seuraavaksi luoksetuloa tehtiin niin, että koira tulee luokse "koirakujan" halki. Tämäkin tehtiin pentutasoisesti siten, että kouluttaja piti pennusta kiinni samalla, kun ohjaaja käveli kujan toiseen päähän ja kutsui koiraansa. Pulmu oli megainnoissaan, kun pääsi kouluttajan lähelle, mutta kouluttajan syliin pyrkiminen ja säheltäminen loppui heti, kun hän äkkäsi, että olen poistumassa. Odottaminen oli Pulmulle vaikeaa. Kutsuttaessa luokse, Pulmu kirmasi luokseni vauhdilla eikä ottanut häiriötä muista koirista. :)

Loppujen lopuksi treenit olivat oikein mukavat ja pääpiirteissään onnistuneet. Nyt täytyy vain toivoa, että herkkujen antaminen ei sabotoi Pulmun ruokailua kotona. No, eiköhän se nälkä jossain kohtaa taas herää, kun ei muuta tipu.


1 kommentti:

  1. Ihan hyvä veto mun mielestä tuo, että kävit hakemassa maistuvia nameja niin saitte onnistumisia treeneissä. Kyllä se nälkä sieltä hiipii pikkuhiljaa :)

    VastaaPoista