maanantai 25. helmikuuta 2013

Allerginen reaktio

Lauantaipäivällä kaikki oli hyvin. Vietimme ihanan seikkailupäivän Meri-Rastilan metsissä ja siskoni luona Vuosaaressa. Iltapäivällä kotona katselin Pulmu eturaajoja ja kummastelin, kun niihin näytti ilmestyneen suonikohjun näköisiä kohoumia. Mietin, että olenko aiheuttanut Pulmulle ylirasitusta, vaikka olen yrittänyt seurata liikunnanmäärää tarkasti ottaen huomioon pennun voimavarat. En kuitenkaan pitänyt kohoumia mitenkään erityisinä ja ajattelin, että täytyy kysyä niistä myöhemmin joltain viisaammalta pihis-ihmiseltä.

Lähdin kaverini luokse viettämään synttärijuhlia ja illan mittaan seurasin Pulmun uneliasta iltaa valvontakameran välityksellä. Lauantai-iltana palattuani kotiin, ulkoilutin Pulmun ja annoin iltaruoat. Sitten alkoi huoli painaa sydäntäni, sillä huomasin, että Pulmulla ei ollut kaikki kunnossa. Silmäluomet olivat turvonneet ja toisesta silmästä näkyi enää kaksi kolmasosaa. Pidin äitini kanssa puhelinpalaverin ja päätin odottaa aamuun ja Espoon eläinlääkäriaseman päivystyksen aukeamista. Tällöin luulin, että kyseessä oli silmätulehdus. Kahdelta yöllä nousin tarkkailemaan tilannetta ja silmät näyttivät jo paljon paremmilta, sillä turvotus oli lähes poissa. 

Aamulla Pulmun silmät näyttivät väsyneiltä ja normaalista poikkeavilta. Aamuruoan ja ulkoilun jälkeen soitin kuitenkin päivystykseen, sillä halusin konsultointiapua tilanteeseen. Samaan aikaan, kun puhelin eläinhoitajan kanssa puhelimessa alkoi Pulmun toisen silmän luomet turvota voimakkaasti. Mitä ihmettä? Lähdimme päivystykseen, jonne päästyämme silmät näyttivät taas paremmilta, sillä turvotus oli tähän mennessä  ehtinyt taas laskea. Ehdin jo ajatella, että olenpa tyhmä, kun tulen sunnuntaina päivystykseen, kun oireet ovat hävinneet. Asiantuntevan eläinlääkärin katse näki kuitenkin välittömästi paljon enemmän kuin itse näin, ja totesi Pulmulla allergisen reaktion. Silmäluomien turpeuden lisäksi muita oireita olivat oikean korvan punoitus, kuonoalueen punoitus ja "papilla-turvotus" eturaajoissa - kaikki siis allergisesta reaktiosta johtuvia oireita. Oireita hoidettiin antibiootti- ja kortisonipiikein sekä kortisoni-silmätipoilla.

Koska kotonamme ei ole uusia tekstiilejä, yritin miettiä mikä Pulmun ruokavaliossa olisi viime päivinä muuttunut ja päädyin jauhelihaan. Eläinlääkäri sanoi, että naudanliha voi usein aiheuttaa koirissa yliherkkyyttä tai allergisia reaktioita jos on herkästä koirasta kyse. Hän kehotti meitä siirtymään ainakin toistaiseksi riistalihaan naudan sijaan. Toki potentiaalisia vaihtoehtoja voi olla muitakin. Siirryimme vasta viikko sitten Royal Canin -kuivamuonaan, joten sen osuus lauantain reaktiossa on tuntematon. Pelottavaa on myös ajatella mitä kaikkea Pulmu kerää suuhunsa kadulta. Mikäli näissä "herkkupaloissa" on jotain allergeeneja niin kohtauksen aiheuttajaa on lähes mahdotonta löytää ja varoa... Nyt kun mietin asiaa tarkemmin niin muistan Pulmulla olleen kuonon alueen pientä punoitusta jo muutaman viikon ajan, mutta en muista koska se on tarkalleen alkanut. Onneksi olemme kuitenkin pitäneet melko tarkkaa ruokapäiväkirjaa Pulmun aterioista. Mikäli allergia on ravintoperäistä, on päiväkirjan avulla helpompi hahmottaa mitä hänelle milloinkin on tarjottu ruoaksi.

Pulmu säikäytti minut pahasti ja toivon todella, että uusia allergisia reaktioita ei enää ilmene. Pulmun ravintoa onkin nyt syytä miettiä tarkkaan, jotta sopiva ruokavalio koiralle löytyisi. Mahdollinen ruoka-aineallergia ei olekaan aivan helppo nakki, sillä Pulmu on pienen ikänsä aikana osoittautunut olevan kaikkea muuta kuin ahne pieni possu. Se mikä Pulmun mielestä on syötäväksi kelpaavaa ei välttämättä ole hänelle ollenkaan hyväksi. Juuri, kun löysimme maistuvan kombinaation on palapeli yritettävä koota taas uudestaan... 

Pieni potilas "odottaa" päivystykseen lähtemistä.

4 kommenttia:

 1. Moikkis Maikki! Kiitos vertaistuesta! :) Pikku potilas voi jo onneksi tosi reippahasti - pieniä punoituksia on silti vielä korvissa ja kuonon alueella, mutta silmät on onneksi jo terveen oloiset.

  On tosiaan vaikeaa sanoa mistä reaktio johtui. Ruokavaliossa oli pieniä muutoksia juuri kyseisenä päivänä, joten se on ainoa mihin pystyy helposti tarttumaan... Lääkäri (tosi pätevän oloinen setä) mainitsi, että alkukeväällä, kun siitepölyaika on alkamassa se voi joissain herkemmissä koirissa aiheuttaa reaktioita. Ja että tällaiset jutut voi liittyä koiran ikään ja kasvuvaiheeseen. Eli voi olla, että oli jotain kevääseen liittyvääkin!! Nähtäväksi jää, että uusiutuuko kurja reaktio. Nyt mennään aika eri ruokavaliolla eli mikäli on ravintoperäinen akuutti juttu niin toivon mukaan saataisiin korjatuksi heti...

  VastaaPoista
 2. (Maikki, En tiedä onnistuinko vahingossa hävittämään kommenttisi täältä. Se ei ollut tarkoitukseni! Aloittelijan tapaan sähellän kaikenlaista ja välillä juttuja häviää bittiavaruuteen.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei oo niin vaarallista vaikka hävisikin, pääasia että sympatiat välittyi perille asti :)

   Poista
  2. Kyllä välittyi! Kiitos! :) :)

   Poista